Jak obliczyć k?
Swirek: Suma trzech początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego jest równa 21, a suma pięćdziesięciu
początkowych jego wyrazów jest równa 3875. Wyznacz k, tak, aby ciąg (a8, a17 − 2, AK) był
ciągiem geometrycznym.
30 sty 16:56
a@b:
S
n= me*n, gdzie m
e−− mediana
to S
3=2
2*3 ⇒ a
2=7
| | a25+a26 | |
S50= |
| *50 ⇒ a25+a26= 155 |
| | 2 | |
to a
2+23r+a
2+24r=155 ⇒ ... r=3
a
n= a
2+(n−2)*r
an= 3n+1
a
8=25 , a
17−2=50, a
k= 3k+1 −−− tworzą ciąg geom.
to 50
2=25(3k+1) ⇒ k=.....
k=33
========
30 sty 17:11
a@b:
Poprawiam zapis
S3=a2*3
30 sty 17:12
a@b:
Można też tak dokończyć:
ciąg geom: 25,50,100 , ak=100
ak= 3k+1
3k+1=100 ⇒ k=33
30 sty 17:20
a@b:
Można też tak dokończyć:
ciąg geom: 25,50,100 , ak=100
ak= 3k+1
3k+1=100 ⇒ k=33
30 sty 17:20