Pytanie
T: Cześć, zastanawiam się czy mając równanie z wartością bezwzględna, przykładowo |3x+6| + |7x+14|
= 10, odpowiedz to x=−3 i x=−1 czy czy x=−3 lub x=−1, jakiego spójnika używać w tym przypadku?
30 sty 15:54
Jerzy:
Jak liczba może być jednocześnie równa − 3 oraz − 1 ?
30 sty 16:00
T: chwilowe zaćmienie, dzięki
30 sty 16:02
PW: Odpowiedź może brzmieć:
Rozwiązaniami równania są liczby: −3 i −1, z tym że "i" jest spójnikiem literackim (można użyć
sformułowania "rozwiązaniami są liczby −3 oraz −1").
30 sty 16:02