Granicą ciągu
Jolek: | | 2n+3 | | 2 | |
Granicą ciągu lim n→∞ ( |
| )n+7=(1− |
| )n+7=ea |
| | 2n+5 | | 2n+5 | |
I sposób na obliczenie a to zawsze jest granica lim n→
∞ potęgi razy mianownik.
Na przykład tutaj granica − (2n+5)*(n+7) to − 1 więc wynik to e
−1
30 sty 14:46
Adamm: no powiedzmy
30 sty 14:49
Jolek: A to powiedzmy mi wystarczy xd.
30 sty 14:56
Blee:
pod warunkiem że pod hasłem 'mianownik' kryje się mianownik z tej postaci:
30 sty 14:58
Blee:
i nie ... tutaj nie będzie to (2n+5)*(n+7) <−−− to jest głupota

i niby jak granica z tego
co właśnie napisałeś ma się równać −1
30 sty 14:59
Jolek: AI pomyłka chodziło mi o granice z − 2/(2n+5)*(n+7)
30 sty 15:06
Blee:
no to już ma 'ręce i nogi'
30 sty 15:07
30 sty 15:07
Jolek: | | c | |
Chociaż jak tak patrzę to nie jest mianownik a bardziej (1+1* |
| )yn. |
| | xn | |
| | c | |
c to stała i dla ea to a =lim |
| *yn |
| | xn | |
30 sty 15:13
Blee:
da
30 sty 15:15
Adamm:
1/xn → 0
30 sty 15:17