Oblicz liczbę zespoloną
kacpi666xd: Mam zadanie obliczyć liczbę zespoloną z2=z(sprzężenie)
Rozpisuje (x+iy)2=x−iy czyli x2+2xiy−y2=x−iy
Czyli Mamy część Re=RE, Im=Im więc powstaje równie którego nie mg rozwiązać:
x2−y2=x
2xy=−y
Podstawianie i próby z wzorów skróconego mnożenia nic nie dają , ma ktoś jakiś pomysł?
30 sty 14:08
Blee:
z drugiego równania masz dwie możliwości:
1) y = 0
czyli x2 = x −> x = 0 lub x = 1
2) 2x = −1 −> x = −0.5
podstawiasz do pierwszego i masz: 0.25 − y2 = −0.5 −> y2 = 0.75 −> y = ±√3/2
30 sty 14:11
Adamm:
|z|2 = |z| ⇒ z = 0 lub |z| = 1
z = exp(i α) = cos(α) + isin(α)
exp(i 2α) = exp(−i α)
2α = −α +2kπ
α = 2kπ/3
z = 1 lub z = exp(i 2π/3) lub z = exp(i 4π/3)
30 sty 14:38
PW: Inny sposób
z
2 = z̅
Jest oczywiste, że jednym z rozwiązań jest z
0 = 0. Dla innych 'z' można równoważnie zapisać
z
3 = zz̅,
z
3 = |z|
2.
Niech z = |z|(cpsα + i sinα), wtedy
|z|
3(cos3α + i sin3α) = |z|
2
(*) |z|((cos3α + i sin3α) = 1,
a to oznacza, że część urojona lewej strony jest zerem:
sin3α = 0 α∊<0, 2π)
α = 0 lub 3α = π lub 3o = 2π lub 3α = 3π lub 3o = 4π lub 3o = 5π,
czyli
| | π | | 2π | | 4π | | 5π | |
α = 0 lub α = |
| lub o = |
| lub α = π lub o = |
| lub o = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
co podstawione do (*) daje na przemian
|z|(1 + 0) = 1 lub |z|(−1 + 0) = 1
Drugie z tych równań nie mają rozwiązania, a więc
| | 2π | | 4π | |
|z| = 1 i α = 0 lub |z| = 1 i α = |
| lub |z| = 1 i α = |
| , |
| | 3 | | 3 | |
to znaczy
| | 2π | | 2π | | 4π | | 4π | |
z = 1 lub z = cos |
| + i sin |
| lub z = cos |
| + i sin |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | √3 | | 1 | | √3 | |
z = 1 lub z = − |
| + i |
| lub z = − |
| − i |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Chciałem rozwiązać "jakoś elementarnie" a wyszło najgorzej (te 5 rozwiązań równania sin3α = 0),
ale skoro już to udłubałem...
30 sty 17:21