kombinatoryka
marta: Załóżmy, że parlament składa się z 13 klubów poselskich, przy czym i−ty klub ma dokładnie i
posłów. Na ile sposobów można utworzyć koalicję większościową? Zakładamy, że obowiązuje
dyscyplina klubowa, tzn. cały klub głosuje jednakowo.
30 sty 10:37
Pytający:
Wszystkich możliwych koalicji jest 2
13 (każda partia do koalicji należy lub nie należy).
| | 1 + 13 | |
Posłów jest nieparzysta ilość (tj. |
| * 13 = 91), więc w każdym podziale tych partii |
| | 2 | |
na koalicję i nie−koalicję, któraś z tych grup ma większość. I dla każdego takiego podziału
istnieje "podział odwrotny", tzn. podział na takie same grupki, ale zamieniamy koalicję z
nie−koalicją. Dlatego też podziałów, gdzie koalicja ma większość jest tyle samo, co tych, w
których nie−koalicja ma większość. Znaczy koalicję większościową można utworzyć na
| | 213 | |
|
| = 212 = 4096 sposobów. |
| | 2 | |
30 sty 12:03