trójkąt równoramienny wpisany w okrąg
confused: Podstawa trójkąta równoramiennego ma długość 4. Środek okręgu opisanego na tym trójkącie dzieli
jedną z wysokości tego trójkąta w stosunku 5:3. Oblicz sinus kąta zawartego między ramionami
tego trójkąta.
24 lut 07:45
Sabin:
http://www.zadania.info/7927410
Masz tam wszystko ładnie opisane, tylko polecenie jest trochę inne, bo Ty szukasz kąta przy
wierzchołku C. Do momentu x=
12 jest wszystko tak samo, potem korzystasz z tego, że
promień R = |CO| =
52 i z tw.sinusów:
|AB|sin(∡C) = 2R, stąd sin(∡C) =
45
24 lut 10:59
confused: nie rozumiem jak udowodnić, że |AO| = |CO|
24 lut 11:35
Sabin:
|AO| = |CO| ponieważ oba te odcinki są promieniami okręgu opisanego na trójkącie.
24 lut 11:37