Oblicz z^2=-1
kacpi666xd: Okej mam zadanie oblicz: "z2=−i" którego nie jestem pewien.
rozpisałem (x+iy)2= −i ( gdzie x to część rzeczywista a i część urojona)
Mam x2+2xiy+i2y2= −i
czyli x2+2xyi −y2= −i , stąd dwa równania:
x2−y2=0
2xy=−1
Chcę wyliczyć y więc y=−1/2x
i jak wstawiam do pierwszego równania to mam 4x4−1=0 czyli wychodzi że x=1/√2
i wtedy y=−1/2x czyli y=−√2/2, czyli z=x+iy= 1/√2 −i√2/2
Czy jest dobrze?
30 sty 03:09
Blee:
| | 1 | | 1 | |
jedna uwaga ... pisząc 1/2x piszesz |
| x a nie |
| |
| | 2 | | 2x | |
co do rozwiązania to:
LUB
30 sty 03:27
Mila:
(1−i)
2=−2i
| | (1−i) | | −(1−i) | |
z= |
| lub z= |
| |
| | √2 | | √2 | |
Przekształć do dogodnej postaci.
30 sty 15:25