Oblicz granice
321312: Oblicz granice beż użycia reguły l’Hospitala
Lim 2x * [ln(x+3)−lnx]
x−>∞
Doszedłem do postaci 2x * [x−lnx] ale to dalej symbol nieoznaczony więc prosiłbym o pomoc
30 sty 00:57
Blee:
a możesz zdradzić nam (pokazać) jak to robisz

30 sty 00:59
321312: | | ln(x+3) | |
Lim 2x * [ln(x+3)−lnx] = lim 2x[ |
| *x −lnx] = lim 2x * [x−lnx] Chyba, że problemem |
| | x | |
| | cyfra + x | | x + cyfra | |
jest to że korzystam z wzoru a on ma postać |
| a nie |
| |
| | x | | x | |
x−>
∞ x−>
∞ x−>
∞
30 sty 01:04
Blee:
WTF

a w życiu
30 sty 01:08
Blee:
| | ln((x+3)/x) | |
lim 2x(ln(x+3) − lnx) = lim |
| = H = |
| | 1/(2x) | |
| | | |
= lim |
| = .... uporządkuj ... |
| | | |
| | wielomian | |
i masz granicę typu |
| |
| | wielomian | |
30 sty 01:10
Blee:
Heh ... bez użycia 'szpitala' miało być
30 sty 01:12
Blee:
no to inaczej, trzeba wykorzystać granicę Eulera:
| | x+3 | |
lim 2x*(ln (x+3) − lnx) = lim 2x*( ln( |
| )) = |
| | x | |
| | 3 | | 3 | |
= lim 2x*( ln( 1 + |
| )) = lim ln((1 + |
| )2x) = |
| | x | | x | |
| | 3 | |
= ln ( lim (1 + |
| )2x) = ... liczysz |
| | x | |
30 sty 01:14
Blee:
mile widziany byłby komentarz odpowiadający na pytanie:
"dlaczego możemy 'wejść z granicą pod logarytm' ?"
30 sty 01:15
kacpi666xd: Myślę że gościu chyba odleciał zupełnie jak przeczytał twoją odpowiedź.
30 sty 02:48
kacpi666xd: Ale bardzo spoko że tu jesteś, ja sobie robię nockę z algebrą więc jakby co to mogę pisać
30 sty 02:50