mat
mat:
Dla podanej liczby a wskazac liczby b, c i d o nastepujacej własnosci:
Dla kazdego układu równan liniowych z czterema niewiadomymi,
którego rozwiazaniami sa (1, 2, 3, 4) oraz (2, 3, 5, 6), rozwiazaniem tego
układu jest takze (a, b, c, d).
a=6
Jak sie za to zabrac?
30 sty 00:15
mat: ?
30 sty 11:54
mat:
jakies podpowiedzi?
30 sty 17:23
Blee:
Trochę dziwne zadanie szczerze mówiąc.
1) Skoro są (minimum) trzy rozwiązania dla tego układu to znaczy że rozwiązanie jest z
parametrem (niech to będzie parametr a)
2) I teraz stoimy przed różnymi możliwościami. Np.
a = a
b = a+1 (pasuje do obu rozwiązań gdzie a=1 później a = 2)
c = a+b = 2a+1 (co także pasuje)
d = c+1 = 2a+2 (i to także pasuje)
czyli mamy (6, 7, 13, 14)
3) Jako, że jest to układ równań liniowych to będziemy mieli liniową zależność pomiędzy
zmiennymi.
Jak możesz inaczej do tego dojść (ale nadal zakładając, że niewiadome b,c,d będą zależne od a)
to po prostu wyznaczyć proste
fb(a) przechodzi przez punkty (1,2) oraz (2,3) <−−− w takim razie fb(a) ma postać a+1
fc(a) przechodzi przez punkty (1,3) oraz (2,5) <−−− w takim razie fc(a) ma postać 2a+1
fd(a) przechodzi przez punkty (1,4) oraz (2,6) <−−− w takim razie fd(a) ma postać 2a+2
ponieważ tylko jedną prostą można poprowadzić przez dwa dane punkty, to wiemy że ta zależność
jest jednoznaczna (nie ma innej liniowej zależności pomiędzy niewiadomymi b,c,d i niewiadomą
a)
30 sty 17:36