mat
mat:
Dla funkcji f okreslonej podanym wzorem podac najmniejsza liczbe
rzeczywista C o nastepujacej własnosci: Dla dowolnych liczb rzeczywistych
x,y ∊[1,2] zachodzi nierównosc |f(x)−f(y)|≤C*|x−y| .
f(x)=x3
Jak to obliczyc?
30 sty 00:10
Blee:
czyli
|x
3 − y
3| ≤ C*|x−y|
załóżmy, że x > y
x
3 − y
3 ≤ C*(x−y)
(x−y)(x
2 + xy + y
2) ≤ C*(x−y)
skoro ma to zajść dla DOWOLNYCH x,y ∊ <1;2> to w szczególności dla:
| | 1 | |
x = 2 ; y = 2 − |
| (nie może być y = 2 bo wtedy (x−y) = 0 czyli by wyszło C∊R) |
| | n | |
wtedy
| | 2 | | 1 | |
x2 + xy + y2 = lim (4 + 4 − |
| + |
| ) = 8 |
| | n | | n2 | |
czyli C = 8
30 sty 00:55