podobienstwo figur
bartek: dwie figury sa do siebie podobne w skali k=5 suma ich pol wynosi 520 cm2, oblicz pole kazdej z
tych figur...

wie ktos moze jak?
24 lut 00:42
Julek:
x = 5y
x+y = 520
5*y + y = 520
6y = 520
24 lut 00:47
miki:
F1~F2 w skali k=5
to P2= k2*P1 => P2= 25*P1
P1+25P1= 520
dokończ ....... wyznacz P1 i następnie P2
24 lut 00:47
bartek: heh spokojnie

i dzieki za pomoc

madra kobieta z Ciebie
24 lut 00:56
bartek: a takie zdanie: pewiem uczen przygotowujac sie do matury rozwiazal w pierwszym tygodniu 12 zad
a w kazdym nastepnym o 3 zad wiecej niz w poprzednim, po ilu tygodniach liczba rozwiazanych
zadan przekroczy 100? i takie: liczby a i b przy dzieleniu przez 5 dja te sama reszte rowna
3, wykaz ze roznica kwadratow liczb a i b jest podzielna przez 5....
24 lut 00:58
bartek: zazdroszcze
24 lut 01:05
miki:
1) wykorzystaj wł. ciągu arytm, a
1 =12 r= 3
a
n = a
1 +(n−1)*3
rozwiąż nierówność a
n >100 , dla n€N
odp: po 30 tygodniach ( czyli w 31 tygodniu)
2) liczby są postaci: a= 5n+3 b= 5m+3
a
2−b
2 −−−podzielna przez 5
więc (5n+3)
2 −(5m+3)
2 = 25n
2 +30n +9 −25m
2 −30m −9=
= 25n
2 −25m +30m −30m=
5*( 5n
2 −5m
2 +6n −6m) podzielna przez
5
c.n.d
dobranoc
24 lut 01:12
bartek: dzieki, dobranoc
24 lut 01:16
Eta:
Już jest ok:
Dobranoc Wszystkim
24 lut 01:55