Anka: rozwiąż nierówności
a) |x+3|+|x-1|<5
b) |2x+6|+|3x-12|+|x|<20
19 lis 09:41
Basia:
1. x+3≥0 i x-1≥0 ⇔x≥-3 i x≥1 ⇔x≥1
wtedy |x+3|=x+3 i |x-1|=x-1
czyli x+3+x-1<5
2x+2<5
2x<3
x<3/2
czyli x∈<1;3/2)
2. x+3≥0 i x-1<0 ⇔ x≥-3 i x<1 ⇔ x∈<-3,1)
wtedy |x+3|=x+3 i |x-1|=-(x-1)=-x+1
czyli x+3-x+1<5
0<2
a to jest prawdą dla każdego x
czyli x∈<-3,1)
3. x+3<0 i x-1≥0 ⇔ x<-3 i x≥1
niemożliwe
4. x+3<0 i x-1<0 ⇔ x<-3 i x<1 ⇔ x<-3 ⇔ x∈(-∞;-3)
wtedy |x+3|=-(x+3)=-x-3 i |x-1|=-(x-1)=-x+1
czyli -x-3-x+1<5
-2x<8
x>-4
czyli x∈(-4;-3)
ostatecznie: x∈<1;3/2)U<-3,1)U(-4;-3)=(-4;3/2)
drugie tak samo tylko przypadków więcej
19 lis 14:52