trygonometria
Ewa: wykaż że
cos20= cos40 + cos80
Może mi ktoś pomóc?
Nie mam pojęcia jak sie za to zabrać..
24 lut 00:36
Sabin:
Skorzystaj po prawej ze wzoru na sumę cosinusów.
cosx + cosy = 2cosx+y2cosx−y2
a jak już Ci coś wyjdzie, to następnie z parzystości cosinusa, czyli cos(−x) = cosx
24 lut 00:42
miki:
| | α+β | | α−β | |
cosα+cosβ= 2cos |
| *cos |
|
|
| | 2 | | 2 | |
| | 40o+80o | | 40o−80o | |
P= 2cos |
| *cos |
| = 2cos60o*cos( −20o)= 2*12*cos20o=cos20o
|
| | 2 | | 2 | |
L=P
24 lut 00:42
Ewa: ok dziękuję
24 lut 00:45