Dla maturzystów
Saizou :
Zad. 1
W okręgu o promieniu R poprowadzono dwie prostopadłe i przecinające się cięciwy AB i CD.
Wykaż, że |AC|2+|BD|2=4R2
29 sty 15:23
Mila:
Cisza. Maturzyści odpoczywają
29 sty 20:11
Saizou : Ferie mają
29 sty 20:11
salamandra:

Domyślam sie, ze jakos z tw. sinusów to trzeba, ale co dalej?
29 sty 20:36
Saizou :
Podpowiedź: Dorysować średnice i utworzyć trójkąty prostokątne.
29 sty 20:46
Mila:
Inny sposób:
1) Zaznacz wszystkie odpowiednie kąty równe w czworkącie
2) tw. sinusów do ΔACD i BCD
3) sumy kątów przeciwległych ...
29 sty 21:44
a@b:

Podam taki sposób:
Z wykorzystaniem geometrii analitycznej
Umieszczam środek okręgu w punkcie S(0,0)
A(−x,y) , B( x,y) , C( −m,−n) , D(−m,n)
x
2+y
2=m
2+n
2=R
2
|AC|
2=(x−m)
2+(y+n)
2= x
2−2mx+m
2+y
2+2ny+n
2= 2R
2−2mx+2ny
|DB|
2=(x+m)
2+(y−n)
2= x
2+2mx+m
2+y
2−2ny+y
2= 2R
2+2mx−2ny
i ... mamy tezę
|AC|
2+|DB|
2= 4R
2
================
29 sty 23:04
Saizou :

Bez tw. sinusów
1. Dorysowuję średnicę BE →ΔBCE jest prostokątny
2. Dorysowuję średnicę AF →ΔADF jest prostokątny
3. Niech kąt AFD=α, zatem kąt DCA=α (kąty oparte na tym samym łuku AD)
4. Niech kąt BEC=β, zatem kąt CAB=β (kąty oparte na tym samym łuku CB)
| x | |
5. W ΔBCE mamy sinβ= |
| →x=2Rsinβ |
| 2R | |
| y | |
6. W ΔADF mamy sinα= |
| →y=2Rsinα |
| 2R | |
7. Łącząc 5 i 6 mamy x
2+y
2=4R
2(sin
2α+sin
2β)
8. Δ APC jest prostokątny, zatem α+β=90→β=90−α
9. Podstawiając do 7 i używając wzorów redukcyjnych, jedynki trygonometrycznej otrzymujemy
x
2+y
2=4R
30 sty 09:39
a@b:
3 sposób
1/ rys.
2/ w trójkątach prostokątnych ACE i BED i BCE
w=x*sinα i
k=y*sinα i |CB|
2=w
2+k
2= (x
2+y
2)*sin
2α
oraz |CB|=2R*sinα to |CB|
2=4R
2sin
2α
i mamy tezę
x
2+y
2=4R
2
|AC|
2+|DB|
2=4R
2
================
30 sty 12:18
salamandra: Ten ostatni sposób fajny

Saizou− ale x i y, to nie są AC i DB, a to trzeba było udowodnić?
30 sty 12:27
Saizou :
Zamień na rysunku literki C z D
30 sty 12:46