Stożki stereometria
Abc: Kulę o promieniu R wpisano dwa stożki obrotowe o wspólnej podstawie z których jeden ma pole
powierzchni bocznej trzy razy większe niż drugi wyznacz stosunek wysokości tych stożków
28 sty 22:20
a@b:

1/ rysunek ( przekrój)
2/ z treści zadania πrl
1=3πrl
2 ⇒ l
1=3l
2
tworzące oznaczyłam l
1=3a i l
2=a
trójkąty CDA i CBD są podobne z cechy (kkk) w skali k=3
to stosunek ich pól jest równy k
2=9
| 0,5*r*H | | H | |
zatem: |
| = 9 ⇒ |
| =9 |
| 0,5*r*h | | h | |
H:h=9:1
28 sty 23:46