Stereometria
Lili: W stożku o kącie rozwarcia dwa Alfa mieści się drugi Stożek o wspólnej z nim osi. Wierzchołek
drugiego stożka znajduje się w środku podstawy pierwszego. Kąt rozwarcia drugiego stożka
wynosi 2 beta. Oblicz stosunek pól powierzchni bocznych obu stożków.
28 sty 22:18
wmboczek: wyszło mi sin2(α+β)/(sinαsinβ)
ale nie jestem pewnien bo w pośpiechu robiłem
29 sty 18:00
Mila:
Mam inny wynik, sprawdzam swoje rachunki. Ty też sprawdź.
29 sty 19:29
Mila:

|CO|=H=h+y
| | πR*l | | R*l | |
s= |
| ⇔ (*) s= |
| |
| | πr*b | | r*b | |
1) W ΔCSD:
2) W DSO:
3)
H=h+y=r(ctgα+ctgβ)
W ΔCOB:
| | R | |
tgα= |
| ⇔R=H*tgα⇔R=r*tgα*(ctgα+ctgβ) |
| | H | |
| | H | | H | | r(ctgα+ctgβ) | |
cosα= |
| ⇔l= |
| = |
| |
| | l | | cosα | | cosα | |
4) podstawiam do wzoru (*)
| | | | r(ctgα+ctgβ) | | r*tgα*(ctgα+ctgβ)* |
| | | | cosα | |
| |
s= |
| = |
| | | |
| | sinβ*tgα*(ctgα+ctgβ)2 | |
s= |
| |
| | cosα | |
Pewnie można to jeszcze jakoś przekształcić .
29 sty 20:06
wmboczek: zgadza się teraz, źle skróciłem

sin
2(α+β)/(sinαsinβcos
2α)
co odpowiada wynikowi @Mila
29 sty 22:40
Mila:
Myślę, że jest krótszy sposób. Może jeszcze coś pomyślę

Dziękuję
wmboczek za odpowiedź.

Maturzyści wpisują zadania i nie zaglądają do rozwiązań
29 sty 23:19