Całka podwójna
Ina: Oblicz całkę podwójną po wskazanym obszarze
∫∫ xy sin(xy
2) dxdy
y=[0,2]
28 sty 21:03
Bleee:
A problem napotykasz w którym miejscu?
28 sty 21:08
Ina: | | − x* cos(xy2) | | sin(xy2) | |
Po wyliczeniu całki po dx, bo wychodzi mi [ |
| + |
| ] w |
| | y | | y3 | |
granicach 0 i π/2.
Nwm co wychodzi po podstawieniu π/2. Bo dostaje sin (π/2 *y
2) i analogicznie cos.
28 sty 21:12
Bleee:
No i tak zostawiasz i liczysz calke po y'ku
28 sty 21:20
Ina: A co robię z tymi granicami całki? Mogę sobie je tak pominąć?
28 sty 21:23
jc: | | 1 | | 1 | |
∫02 xy cos(xy2) dy = |
| [x sin(xy2)]y=0y=2 = |
| x sin 4x |
| | 2 | | 2 | |
| 1 | |
| ∫0π/2 x sin 4x dx = ... przez części |
| 2 | |
28 sty 21:33
Ina: Dlaczego xycos(xy2) całkujemy? Skąd to się wzięło?
28 sty 21:45
Blee:
bo łatwiej jest najpierw całkować po dy, a dopiero później pod dx (patrz: 2xy = (xy2)'y)
28 sty 21:49
Ina: | | −cos(xy2) | | cos(xy2 | |
Całkuje po y. Mam x∫y sin(xy2) dy = (przez części) |
| +∫ |
| I |
| | 2x | | 2xy | |
jak teraz pozbyć się y z mianownika w całce?
28 sty 22:02
jc:
| 1 | | 1 | |
| ∫0π/2 x sin 4x dx = − |
| ∫0π/2 x (cos 4x)' dx = |
| 2 | | 8 | |
| | 1 | | 1 | | π | |
− |
| [x cos 4x]0π/2 + |
| ∫0π/2 cos 4x dx = − |
| |
| | 8 | | 8 | | 16 | |
28 sty 22:27
Blee:
Ina
| | x | | x | |
∫ xy*sin(xy2) dy = // t = y2 ; dt = 2y dy // = |
| ∫ sin(xt) dt = |
| ∫ sin(xt)dt = |
| | 2 | | 2 | |
| | x | | 1 | | 1 | |
= − |
| * |
| *cos(xt) = − |
| cos(xy2) |
| | 2 | | x | | 2x | |
na cholerę przez części
28 sty 22:32
Blee:
bez tego x na końcu w mianowniku
28 sty 22:32
Blee:
albo jeszcze bardziej 'po chamsku'
| | 1 | | 1 | |
∫ xysin(xy2) dy = // t = x*y2 ; dt = 2xy dy // = ∫ |
| sin(t) dt = − |
| cos(t) = |
| | 2 | | 2 | |
28 sty 22:34
jc: Oj, pomyliłem się. Tak czy owak, lepiej było zacząć od całki względem y.
28 sty 22:51
jc: | | 1 | | 1 | |
∫02 ... dy = − |
| [cos xy2]02 = − |
| (cos 4x − 1) |
| | 2 | | 2 | |
Teraz całka względem x od 0 do π/2. Wynik = π/4. Składnik z cosinusem da zero.
28 sty 22:54
Ina: Blee i jc dziękuję wam bardzo. Troche zajęło, ale udało się zrozumieć
28 sty 23:02