jak zrobic i ile ma rozwiazan rownanie
2cos2x+4sin2x=3
Bardzo prosze o jak NAJSZYBSZA
odpowiedz
POMOCY



!
| 1 | ||
sin2x = | ||
| 2 |
| √2 | ||
|sinx| = | ||
| 2 |
| √2 | √2 | |||
sinx = | ⋁ sinx = − | |||
| 2 | 2 |
| π | ||
x = | + kπ, k∊C | |
| 4 |
| π | ||
x= | + kπ nie jest rozwiazaniem bo nie jestem pewny | |
| 4 |
| π | ||
x=− | +kπ | |
| 4 |
prosze o pomoc
| π | π | |||
To jest to samo. Jak zauważysz na sinusoidzie odległość między − | , a | jest równa | ||
| 4 | 4 |
| π | ||
Gdyby chodziło mi tylko o rozwiązania dodatnie ( | ) to odpowiedz zapisana była by | |
| 4 |
| π | ||
x = | + 2kπ, k∊C
| |
| 4 |