Wyznacz dziedzine funkcji. Prosze niech ktos z tym pomoze <3
Paulina :3: 1. y= p(x2−2)+3log2(4−x2)
28 sty 20:21
Paulina :3: To p(x2−2) oznacza ze caly nawias jest pod pierwiastkiem
28 sty 20:22
ford:
10: liczba podpierwiastkowa ≥ 0
oraz
20: liczba logarytmowana > 0
zatem:
10:
x2−2 ≥ 0
x2 − (√2)2 ≥ 0
(x−√2)(x+√2) ≥ 0 \\ wykorzystałem wzór skróconego mnożenia a2−b2 = (a−b)(a+b)
x = √2 ∨ x = −√2
x∊(−∞; −√2) ∪ (√2; +∞)
20:
4−x2 > 0
22 − x2 > 0
(2−x)(2+x) > 0
2−x = 0 ⋁ 2+x = 0
x=2 ⋁ x=−2
x∊(−2; 2)
Część wspólna warunków 10 i 20 jest szukaną dziedziną funkcji.
Zatem x∊(−2; −√2) ∪ (√2; 2)
28 sty 20:25
ford:
poprawka ostatecznej odp. (trzeba domknąć nawiasy przy pierwiastkach)
x∊(−2;−√2> ∪ <√2; 2)
28 sty 20:28