Geometria analityczna
Rafał: Cześć,
Będę przerabiał teraz geometrie analityczną już pod kątem nauki do matury. Macie jakieś rady do
tego wspaniałego działu? Zastanawiałem się nad tym czy przy każdym zadaniu nie zapisywać
kroków po kolei co robię, gdy będę do nich wracał to żebym się nie pogubił w obliczeniach.
28 sty 19:31
ford:
to dobry pomysł
polecam też po kolei pisać "plan działań" w punktach do każdego zadania, np.
1. Wyznaczam równanie prostej AB przez 2 punkty
2. Prosta BC − prostopadła do AB i przechodząca przez C
3. Punkt S − środek odcinka AC
28 sty 19:46
xyz: a rozszerzenie czy podstawa?
28 sty 19:47
Rafał: Rozszerzenie
28 sty 19:59
Rafał: Dosyć ostro się nastawiłem na to, od września przerabiam zbiory Kiełbasy
28 sty 20:01
ford:
warto też wykonywać 2 rysunki do zadań (dokładny, z układem współrzędnych) oraz prowizoryczny
(poglądowy).
Jeśli "nie idzie" z dokładnego, to może na prowizorycznym zauważysz jakąś własność pozwalającą
obliczyć szukane rzeczy
Zwykle oba rysunki doskonale się uzupełniają.
Powodzenia
28 sty 20:20
Rafał: A na maturze lepiej rysować w układzie współrzędnym czy poglądowy?
28 sty 20:24
ford:
no właśnie zależy od zadania, nie ma reguły. Może być zadanie że z układu współrzędnych prawie
nic nie wynika, a z poglądowego szkicu łatwiej sobie wyobrazić całą sytuację co się dzieje w
zadaniu.
I na odwrót. Dlatego 2 rysunki są dobrym pomysłem
28 sty 20:27
V: i najlepiej rób skany wszystkich malunków w dobrej rozdzielczości lub foty i powklejaj je do
insta, fejsa, pinta czy co tam masz, najlepiej w oddzielnych działach: prosta, parabola,
wektory, hiperbola, okrąg itd. nie zapomnij o tym żeby kazdy album miał inny kolor tła
28 sty 21:51
V: mam nadzieję, że zdążysz do Wielkanocy
28 sty 21:52
xyz: Polecam sobie przypomnieć wszystkie twierdzenia
1. sinusow
2. cosinusow
3. kat miedzy styczna a cieciwa
4. srodkowe, dwusieczne i symetralne (ze opisuja okrag wpisany/opisany)
5. ze na podstawie ostroslupa prostego (czy tam graniastoslupa prostego) i prawidlowego mozna
opisac okrag
6. warto pamietac ze odleglosc stycznej od srodka okregu jest rowna promieniowi okregu
28 sty 21:53