Proszę o pomoc :/ Wyznacz dla ciągu artm. (an):
adaś :/ problem z ciągami ehh: Wyznacz dla ciągu artm. (an):
a)liczbę n wyrazów, gdy Sn=204, r=6, an=49
b)rużnicę r, gdy sn=518, a1=50, n=14
c)sumę a5+a6+...+a20, gdy an=5n−3
pomoże ktoś


wiem że w a) robei sobie czośtakiego
a1−49
204= −−−−−−−−−−−−−− *n
2
i
49=a1+(n−1)*6
ale nie moge sie doliczyć ehh
23 lut 23:38
adaś :/ problem z ciągami ehh:
23 lut 23:42
miki:
a
n= a
1+6n− 6 => a1 +6n = 55 => a
1 = 55−6n
i
(a
1+49)*n= 408 ....... tu masz błąd!
to:
( 55 −6n +49)*n= 408 => 104n −6n
2 −408=0 /:2
3n
2 −52n +204=0 Δ=256
√Δ= 16
| | 68 | |
n1 = |
| −−− odrzucamy , bo nie jest l. naturalną
|
| | 6 | |
n
2= 6 −− ok
ten ciag ma sześć wyrazów
pozostałe podobnie , tylko znów się nie pomyl
23 lut 23:53
adaś :/ problem z ciągami ehh: dzięki kurcze własnei obliczyłem delte ale pokickałem sobie liczby i mi kosmos wyszedł...
dzięki miki
24 lut 00:03
miki:
Co ja się z Tobą mam
adaś 
Dobrze chociaż,że podziękowałeś mi w poprzednim poście sprzed kilku dni
24 lut 00:14
adaś :/ problem z ciągami ehh: sorki

ostatnio łapie czas

widzisz ze nawet zadania pisze po nocach na forum bo nie
wyrabiam xD
24 lut 00:27
adaś: mam nadzieję że jak wyjde na prostąz tymi ciągami

to nadrobię troszkę na forum innym
24 lut 00:29