tozsamosc / proszę o wskazówke
benek: Tożsamość trygonometryczna
witam,
w jaki sposób udowodnić taką tożsamość w sensie od czego zacząć
proszę o wskazówki
pozdrawiam
sin(10°)*sin(80°)+sin(360°)*sin(100°)=sin(20°)
28 sty 16:43
Tadeusz:
sprawdź treść
28 sty 16:59
benek: no musimy to wykazać tyle wiem ,ale od czego mam zacząć co robić?
stosowac jakies wzory czy jak?
28 sty 17:02
Jerzy:
Tadeusz pyta,czy dobrze przepisałeś treść zadania.
28 sty 17:03
Mariusz:
sin(10°)sin(80°)+sin(360°)sin(100°)=sin(20°)
sin(10°)cos(10°)+sin(0°)sin(100°)=sin(20°)
| 1 | |
| 2sin(10°)cos(10°)+0*sin(100°)=sin(20°) |
| 2 | |
Zabrakło ci dwójki po twojej lewej
lub połowy po twojej prawej
28 sty 17:44
Mariusz:
A może było tak ?
sin(10°)sin(80°)+sin(370°)sin(100°)=sin(20°)
sin(10°)sin(80°)+sin(10°)sin(80°)=sin(20°)
sin(10°)cos(10°)+sin(10°)cos(10°)=sin(20°)
2sin(10°)cos(10°)=sin(20°)
sin(20°)=sin(20°)
28 sty 17:51