statystyka
Kasia: średnia arytmetyczna liczb: 1,1,5,1,6,3,2,5,2,5,a,b wynosi 3 a dominanta jest równa 1. znajdź
wartości a i b, oraz medianę tych liczb.
no to do tej pory wiem tylko że a + b = 5
ale co potem?
23 lut 23:27
23 lut 23:29
Kasia: niestety tam nie ma podobnych zadań, a ja kompletnie nie wiem co robić dalej
23 lut 23:41
miki:
Więc Ci pomogę
24 lut 00:03
miki:
sumując te liczby otrzymasz 31
| | 31+a+b | |
więc |
| = 5 −−− to średnia arytmetyczna
|
| | 12 | |
zatem a+b = 5
ponieważ 1 jest dominantą , więc jedna z tych liczb musi być równa 1
więc a= 1 to b= 4
teraz porządkujesz ten zbiór:
1,1,1,1,2,
2,3,4,5,5,5,6 −−− jest ich parzysta ilość
więc mediana :
i to wszystko
Miłych snów
24 lut 00:12
miki:
Szkoda?.... myślałam,że przynajmniej podzękujesz
24 lut 00:27
Kasia: DZIĘKUJĘ BARDZO miki
25 lut 17:05