matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Walec
mat:
Oblicz największe pole powierzchni bocznej walca wpisanego w kulę o promieniu R
28 sty 15:44
Blee:
przekrój
h
a =
2
r −−− promień podstawy R −−− promień kuli a =
√
R
2
− r
2
P = 2a*2πr −−− pole powierzchni bocznej walca podstawiasz, pochodna, szukasz maksimum (0<r<R)
28 sty 15:49