kule
mat:
W kazdym z ponizszych zadan za punkt wyjscia bierzemy urne, w której znajduje sie dziewiec kul:
trzy białe i szesc czarnych.
a) Losujemy (bez zwracania) dwie kule. Obliczyc prawdopodobienstwo, ze wylosowane kule sa tego
samego koloru.
b) Losujemy (bez zwracania) trzy kule. Obliczyc prawdopodobienstwo, ze wylosowane kule sa tego
samego koloru.
c) (bez zwracania) dwie kule. Okazuje sie, ze wylosowane kule sa tego samego koloru. Obliczyc
prawdopodobienstwo (warunkowe), ze sa to kule białe.
d) Losujemy (bez zwracania) trzy kule. Okazuje sie, ze wylosowane kule sa tego samego koloru.
Obliczyc prawdopodobienstwo (warunkowe), ze sa to kule białe.
28 sty 15:31
Blee:
| | 3*2*1 + 6*5*4 | |
P(B) = |
| |
| | 9*8*7 | |
| | 3*2 | | P(wylosowano dwie białe) | |
P(C) = |
| = |
| |
| | 3*2 + 6*5 | | P(A) | |
| | 3*2*1 | | P(wylosowano 3 białe) | |
P(D) = |
| = |
| |
| | 3*2*1 + 6*5*4 | | P(B) | |
28 sty 15:36