α |
| α | ||||||||||
sin | = | ⇔ l=2R*sin | ||||||||||
2 | R | 2 |
α | ||
∡A= | Jako kąt wpisany oparty na tym samym co kąt środkowy COB=α | |
2 |
α | r | |||
cos | = | |||
2 | l |
α | α | α | ||||
r=l*cos | =2Rsin | *cos | ⇔ r=Rsinα | |||
2 | 2 | 2 |
α | |SC| | |||
sin | = | |||
2 | l |
α | α | |||
|SC|=H=lsin | =2Rsin2 | |||
2 | 2 |
1 | α | |||
V= | πR2*sin2α*2Rsin2 | |||
3 | 2 |
2π | α | |||
V= | R3*sin2α*2Rsin2 | |||
3 | 2 |
1 | ||
Vs= | πR3 ale to samo otrzymasz podstawiając do wzoru na V z godziny 16:14. | |
3 |
2π | α | |||
V= | R3 sin2α*sin2( | ) | ||
3 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |