sin2xdx | ||
∫ | ||
sin2x+4cos2x |
sin2x |
| |||||||||
∫ | =∫ | |||||||||
cos2x(4+tg2x) | cos2x(4+tg2x) |
dx | tg2xcos2x | ||
=∫ | |||
cos2x | (4+tg2x) |
dx |
| |||||||||||
=∫ | ||||||||||||
cos2x | (4+tg2x) |
dx |
| |||||||||||
=∫ | ||||||||||||
cos2x | (4+tg2x) |
dx | tg2x | ||
=∫ | |||
cos2x | (1+tg2x)(4+tg2x) |
t2 | 1 | 4(1+t2)−(4+t2) | ||||
∫ | dt= | ∫ | dt | |||
(1+t2)(4+t2) | 3 | (1+t2)(4+t2) |
1 | 4 | 1 | 1 | |||||
= | ∫ | dt− | ∫ | dt | ||||
3 | 4+t2 | 3 | 1+t2 |
1 | 1 | 1 | 1 | ||||||||||||||
= | ∫ | dt− | ∫ | dt | |||||||||||||
3 |
| 3 | 1+t2 |
2 |
| 1 | 1 | ||||||||||||||
= | ∫ | dt− | ∫ | dt | |||||||||||||
3 |
| 3 | 1+t2 |
2 | t | 1 | ||||
= | arctan( | )− | arctan(t)+C1 | |||
3 | 2 | 3 |
2 | sin(x) | 1 | ||||
= | arctan( | )− | x+C | |||
3 | 2cos(x) | 3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |