Oblicz
Marcin: Oblicz
arcsin(sine)
28 sty 10:40
Blee:
arcsin(sinx) = x ; ( jeżeli x∊<−π ; π> )
w przeciwnym razie musisz 'zejść do tego przedziału
28 sty 11:11
Marcin: Czemu od −π do π?
28 sty 11:35
Jerzy:
Bo taka jest dziedzina funkcji arcsinx
28 sty 11:40
Marcin: A nie powinno być −1 do 1?
28 sty 11:48
Jerzy:
Oczywiście. Nie to chciałem napisać. Bo zbiorem wartości funkcji arcsin jest [−π,π]
28 sty 11:54
Jerzy:
Tfu .... oczywiście przedział [−π/2,π/2]
28 sty 11:56
Marcin: Czyli
arcsin(sine) to będzie π − e?
A
arccos(cose) też π − e?
28 sty 11:57
Marcin: Dalej nie rozumiem

Zbiorem wartości arcsinx nie jest R?
28 sty 11:58
Jerzy:
Nie. Zbiorem wartości jest przedział [−π/2,π/2]
28 sty 12:06
28 sty 12:08
Mila:

y=arcsin(x), x∊<−1,1>
| | π | | π | |
arcsin(sinx)=x dla x∊<− |
| , |
| > |
| | 2 | | 2 | |
e≈2,7
sin(e) =sin(π−e), π−e≈24
o
arcsin(sine)=arcsin(sin(π−e))=π−e
28 sty 15:34