rownanie
bartek: rozwiazaniem rownania x3−4x+3x2−12=0 sa liczby ... ?
23 lut 23:10
ORZEŁ: sprawdz dla x=2
a potem z delty
23 lut 23:16
Kasia:
x3− 4x + 3x2 = 12 x=2
23 lut 23:16
bartek: tu maja wyjsc 3 albo 4 liczby no i nie wiem jak to zrobic
23 lut 23:19
ORZEŁ: jakie 4 liczby jak jest równanie trzeciego stopnia, powiedziałem ci co zrób
23 lut 23:20
bartek: no ta sa 4 odpowiedzi A=1,−4,3,−12 B=−3,−2,2 c=−2,2,3 D=0,3,4 mam wybrac odp
23 lut 23:31
cinu: x(x
2−4)+3(x
2−4)=0
segregujesz
(x
2−4)+(x+3)=0
w pamieci( moglem sie pomylic)
| | √−32 | | √−32 | |
miejsca zerowe to |
| ; |
| ; −3 |
| | 2 | | 2 | |
o to chodzilo?
23 lut 23:32
cinu: tam jest jeden dodatni pierwiastek.
23 lut 23:33
Julek:
x(x2−4) + 3(x2−4) = 0
(x2−4)(x+3) = 0
(x−2)(x+2)(x+3) = 0
x∊ {−3;−2;2}
Odpowiedź : B
23 lut 23:34
bartek: dzieki wielkie
23 lut 23:40
bartek: nie za bardzo rozumiem to rozwiazanie moze ktos wytłumaczyc
26 lut 11:19
bartek: halo ?
26 lut 13:27
loko: 4x+3=23
6 cze 16:43