Anka: rozwiąż równania
a) |3x-2|+x=11
b) |x|-|x-2|=2
19 lis 09:39
Mycha: 3x-2≥0
3x-2+x=11
4x=13
x=13/4=3,25
3x-1<0
-3x+1+x=11
-2x=12
x=-6
19 lis 11:13
Mycha: sorki pomylka tam w drugim przypadku
3x-2<0
x<2/3
-3x+2+x=11
-2x=9
x=-9/2= -4,5
19 lis 11:15
Mycha: x≥0
x-2≥0
x≥2
x-(x-2)=2
0=0 rownanie nieoznaczone
x≥0
x-2<0
x∈<0;2)
x+x-2=2
2x=4
x=2 nie nalezy do przedzialu
x<0
x-2<0
x<0
-x+x-2=2
0=4 rownanie sprzeczne
wiec mamy x≥2
19 lis 11:20
Anula: nie rozumie troszke tego drugiego podpunktu
Jakbys mi mogła pomóc pliss
19 lis 11:42
Mycha: najpierw rozbijamy an przedzialy. ogolnie bylyby 4 ale i tak jeden wyszedlby zbior pusty
mamy przedzialy
1. x≥0
x-2≥0 z tego wychodzi x≥2
2.x≥0
x-2<0 z tego x∈<0;2)
3. x<0
x-2≥0 tu zbior pusty
4. x<0
x-2<0 i x<0
i teraz jezeli w zalozeniu cos bylo ≥0 to nie zmieniamy znaku, jezeli <0 to zmieniamy
znak
czegos jeszcze nie rozumiesz

bo moze tlumacze nie to co powinnam
19 lis 11:54
Anula: wiesz co ja kiedys byłam dobra z maty ale to było dobrych kilka lat temu. teraz musze
pomóz bratankowi i musze miec wszystko ze szczegółami i komantarzami. A ja teraz ogólnie
to jestem zielona
19 lis 13:22
Anula: skąd Ci sie wzięło 3x-1<0

bo tego nie kumam
19 lis 13:25
Mycha: no wlasnie w nastepnym poscie napisalam ze to pomylka i poprawilam
19 lis 13:26
Anula: Mam 14 zadań i kurcze musze pomóc a nie wiem jak. Cos mi tam świta ale ja juz nie
pamietam za bardzo wszystkiego. Jeżeli możesz mi pomóc i jestes dobra w tym to bardzo
prosze napisz mi na gg 4242978. Naprawde bardzo mi to jest potrzebne. Musze pomóc a nie
umie

Bardzo mi na tym zależy.
Prosze o pomoc a odwdziecze sie jakos to napewno
19 lis 13:27
Mycha: Anula tutaj Ci moge pomoc i ja i inni. W czym jeszcze tkwi problem

Pytaj a na pewno
ktos Ci odpowie
19 lis 13:34