Rozwiązać układ równań z 2 niewiadomymi w mianowniku
Lcf: Jak rozwiązać układ równań z 2 niewiadomymi w mianowniku: (1/(x+y))−(2/(x−y))=10/3,
(3/(x+y))+(1/(x−y))=16/3. Mnożyć obie str. równania przez wspólny mianownik a więc 3(x+y)(x−y)
tak aby pozbyć się ułamków? Czy podstawienie A=x+y, B=x−y i uprościć na koniec podstawiając za
A i B ich odpowiednie wartości? Oczywiście odpada para liczb takich samych tj. x≠y i x≠−y aby
ułamki nie dzieliły się przez zero.
Można też zauważyć, że skoro po prawej str. równania w mianowniku jest 3 to przyrównać te 2
równania stronami, przekształcając oba z zasady proporcji.
To samo równanie zapisane według zasad forum:
28 sty 01:26
salamandra: | | 1 | | 1 | |
Podstaw za |
| jakaś zmienna pomocnicza i za |
| również |
| | x−y | | x+y | |
28 sty 02:09
ite: drugie równanie pomnóż przez dwa i dodaj stronami
pierwsze pomnóż przez trzy i odejmij stronami
dostaniesz prosty układ wyrażeń wymiernych z tymi dwoma niewiadomymi
28 sty 08:18
Lcf: Dzięki za pomysły.
W serwisie YouTube po dłuższych poszukiwaniach... Maths: Simultaneous Equation : Variables at
Denominator.
Okolo 7 minuty 15 sekund jest wyjaśnienie rozwiązania takich układów (video w języku ang.)
28 sty 22:05