trygonometria
Hello: Rozwiąż trójkąt prostokątny ABC, mając dane:
a=3
√2 − 2
√3, c=2
√6−4
Może ktoś pomóc? W ogóle nie wiem od czego zacząć
27 sty 22:42
PW: Skoro 'prostokątny', to stosuj twierdzenie Pitagorasa do znalezienia długości trzeciego boku.
27 sty 22:49
Hello: Ale co po tym? Jak wyznaczyć kąty? Jeden ma 90 ale jak wyliczyć 2 pozostałe?
27 sty 23:00
PW: A policzyłeś ten brakujący bok?
27 sty 23:02
salamandra: a2+b2= c2
a2 = (3√2−2√3)2=18−12√6+12 = 30−12√6
c2=(2√6−4)2 = 24−16√6+16 = 40−16√6
założmy że c jest przeciwprostokątną
30−12√6+b2=40−16√6
x2=10−4√6
x=√6−2
wtedy x =b
spr.
30−12√6+10−4√6 = 40−16√6
L=P
Teraz twierdzenie cosinusów i wyznaczasz kąty
27 sty 23:11
elo250: Aaaaa ok rozumiem dziękuję
27 sty 23:21
Mila:
Bez trygonometrii:
30,60,90
27 sty 23:31