Dowod
T: Wykaż, że dla dowolnego kąta ostrego alfa prawdziwa jest nierówność:
tg
2 α + ctg
2 α ≥ 2
| | 1 | |
Przekształcając lewą stronę nierówności dochodzę do |
| −2 i z tej postaci |
| | sin2 a * cos2 a | |
już nie mam pojęcia co dalej...
27 sty 21:38
xyz: w jaki sposob w liczniku uzyskales 1 ?
27 sty 22:00
Des:
| sin2x | | cos2x | |
| + |
| ≥ 2 |
| cos2x | | sin2x | |
| sin4x + cos4x | |
| ≥ 2 |
| sin2x*cos2x | |
sin
4x + cos
4x ≥ 2*sin
2x*cos
2x
sin
4x −2*sin
2x*cos
2x + cos
4x ≥ 0
(sin
2x − cos
2x)
2 ≥ 0
27 sty 22:00
a@b:
Z nierówności między średnią kwadratową i średnią geometryczną
| | tg2a+ctg2a | |
√ |
| ≥√tg2a*ctg2a =1 |
| | 2 | |
tg
2a+ctg
2a≥2
c.n.w.
27 sty 22:09
T: Dzięki
27 sty 22:10
a@b:
2 sposób
Przekształcając równoważnie
tg
4a−2tg
2a+1≥0
(tg
2a−1)
2≥0
27 sty 22:12
a@b:
3 sposób
(tg
2a−1)
2≥0
tg
4a−2tg
2a+1≥0 /: tg
2a
tg
2a+ctg
2a≥2
c.n.w
27 sty 22:14
T: Wow, dzięki a@b
27 sty 22:22
PW: Lub po prostu powołać się na znaną nierówność: dla x > 0
| | 1 | | 1 | |
(u nas x = tg2α, |
| = |
| = ctg2α). |
| | x | | tg2α | |
27 sty 22:23
a@b:
27 sty 22:23
a@b:
No i masz .....
4 sposób od
PW
27 sty 22:24
a@b:
Nowe zadanie dla
T 
Wykaż,że dla a,b>0 i a,b≠1
zachodzi nierówność
log
ab+log
ba≥2
.........
27 sty 22:28
a@b:
Oczywiście
miało być .... dla a>1 i b>1
27 sty 22:34