sinusy cosinusy
TłumokMatematyczny: sin245°+cos2135°=
= (√22)2+ cos(90°+45°)2=
= 24 + (−sin45°)2=
= 12 + (√22)2=
= 12 + 12=
= 1
Nie rozumiem 3 linijki. Czemu robi się nagle jakiś sinus i to z minusem?
27 sty 20:08
Parko: To jest wzór redukcyjny cos(90 + α) = − sinα
27 sty 20:11
TłumokMatematyczny: czy ma ktoś radę jak nauczyć się tych wzorow redukcyjnych na pamiec
27 sty 20:17
Parko: Nie musisz, masz je we wzorniku. A tych najczęściej używanych nauczysz się z czasem wraz z
robieniem zadań.
27 sty 20:20
TłumokMatematyczny: a jak mam coś takiego: cos3(360°−45°) to jak to rozpisać? Nie robiłam jak dotąd nic z 3
potęgą.
27 sty 20:23
TłumokMatematyczny: już wiem.
27 sty 20:28
Parko: | | √2 | |
cos3(360−45) = cos3(45) = ( |
| )3 = ..... |
| | 2 | |
27 sty 20:29
Mila:
| | √2 | |
cos1350=cos(180−135)=−cos45=− |
| |
| | 2 | |
27 sty 20:48
Jolanta: Wierszyk może pomoc,Wiesz jak są oznaczone ćwiartki w układzie wspólrzędnych ?
w pierwszej wszystkie sa dodatnie
w drugiej tylko sinus
w trzeciej tangens i cotangens
a w czwartej cosinus
27 sty 21:31