własności trójkąta
zgredek95: Funkcja wykładnicza f określona jest wzorem f(x) = 4x, dla każdego x ∈ R. Na wykresie funkcji g
zdefiniowanej następująco: g(x) = f(x – 1) + 2, gdzie x ∈ R, wyznacz taki punkt C, aby trójkąt
o wierzchołkach A=(log2√2, 0), B= (1/2 log2 512, 0) i C, miał pole powierzchni równe 20.
27 sty 19:33
Bleee:
A co ma punkt C do funkcji?
27 sty 19:35
janek191:
Powinno być
f(x) = 4
x
g(x) = f(x −1) + 2 = 4
x −1 + 2
C = ( x, 4
x−1 + 2 )
27 sty 19:38
janek191:

I AB I = 4,5 − 0,5 = 4
P = 0,5 *4*h = 20 ⇒ h = 10
4
x −1 + 2 = 10
4
x −1 = 8
4
x = 16*2
x = 2,5
C = ( 2,5 ; 10)
=============
27 sty 19:49