.
wixa: Dla jakiej wartości parametru λ wektory a = 3p + λq oraz b = −p + 2q są wzajemnie prostopadłe,
jeżeli wiadomo, że p = 5, q = 3 oraz (p, q) = (2/3)π?
Mógłby mi ktoś pomoc? Przyznam szczerze, ze nawet nie wiem od czego zacząć
27 sty 18:42
Mila:
a o b=0 ⇔
(3p+λq) o (−p+2q)=0
−3p
2+6*poq+(−λ)p oq+2γq
2=0
| | 2π | | 2π | |
−3|p|2+6*|p|*|q|*cos |
| −λ*|p|*|q|*cos |
| +2*λ*|q|2=0 |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
−3*25+6*5*3*(− |
| )−λ*5*3*(− |
| )+2λ*9=0 |
| | 2 | | 2 | |
dokończ sama
27 sty 18:50
wixa: Dziękuję.
27 sty 18:57
Mila:
27 sty 20:55