trygonometria
Ewa: Mógłabym prosić o sprawdzenie?
| | 1 | |
Wiedząc że sin(180+α)=− |
| i α jest kątem ostrym, oblicz: |
| | 2 | |
| tg(180−α)+ cos(270−α) | |
| |
| cos(90+α) | |
tg(180−α)= tg(π−α)= −tgα
cos(270−α)= cos(
32π−α)= −sinα
| | π | |
cos(90+α)= cos( |
| +α)= −sinα |
| | 2 | |
sin(180+α)= sin(π+α)= −sin
Więc:
Proszę o pomoc.
Z góry dziękuje
miki:
wzory redukcyjne:
sin( 180−α) = −sinα => −sinα= −
12 => sinα=
12
to
α= 30o
| | √3 | |
teraz dokończ podstaw za tg30o= |
|
|
| | 3 | |
jeszcze masz błąd w dzieleniu prze −
12
mnożysz przez odwrotność , czyli przez
−2
popraw i napisz poprawną odp