geometria
Dominik: W czworokącie wypukłym ABCD boki AB i BC oraz AD i DC są prostopadłe. Wyznacz długość
przekątnej AC wiedząc, że |CB| = a i |CD| = b oraz ∡BAD = 60 stopni.
Jedyny mój wniosek taki, że ∡BCD = 120 stopni
27 sty 18:06
Mila:

1) Na czworokącie można opisać okrąg− sumy miar kątów przeciwległych mają po180
o
2)
|DB|
2=a
2+b
2−2*a*b*cos120
o
|DB|
2=a
2+b
2+ab
|DB|=
√a2+b2+ab
3) Z tw sinusów w ΔABD:
27 sty 18:33
a@b:
2 sposób
Z tw. cosinusów w trójkątach BSD i BCD , DC−− bok wspólny
to R
2+R
2+RR = a
2+b
2+ab ⇒ 3R
2=a
2+b
2+ab
======================
27 sty 20:14
Dominik: Okej, dzięki. Wrócę sobie do tego jak będę coś więcej wiedział z trygonometrii niż jakieś
podstawy
27 sty 20:34