Dokładne szkicowanie funkcji liniowej
Parko: Cześć, czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak działa zasada szkicowania dokładnego wykorzystując
funkcję liniową?
| | 3 | |
Np. mam funkcje f(x) = |
| x + 3 i wiem że funkcja przecina OY w (0,3) i teraz chodzi mi o |
| | 7 | |
ten współczynnik 'a' np. w tym wypadku punkty przesuwają się o 7 jednostek poziomo w prawo i 3
w górę. Chcę się dowiedzieć jak to działa gdy mam minusa przy współczynniku a albo gdy nie mam
ułamka tylko liczbę całkowitą etc.
27 sty 15:35
Jerzy:
Prostą wyznaczają dwa punkt, czyli szukasz punkty przeciecia z osiami OX i OY
Z osią OX za y podstawiasz 0, z osią OY za x podstawiasz 0.
27 sty 15:41
Parko: Wiem tylko chodzi mi o wyznaczanie całkowitych punktów żeby dokładnie naszkicować wykres np. w
tej funkcji, mam punkt P(7, 6) i następny punkt otrzymam przechodząc 7 jednostek w prawo i 3 w
górę czyli P2(14,9)
27 sty 15:55
Mila:

W tym przypadku proponuję:
x=0 to y=3 i masz punkt A=(0,3)
x=7 to y=6 i masz drugi punkt B=(7,6)
Przez dwa różne punkty przechodzi jedna prosta.
27 sty 15:59
Mila:
3x−7y+21=0
[3,−7] − wektor prostopadły do danej prostej
[7,3] −wektor równoległy do prostej
[−7,−3]−−wektor równoległy do prostej
A=(0,3)→T
[7,3]⇒B=(7,6)
A=(0,3)T→
[−7,−3]⇒C=(−7,0)
Czyli możesz tak zrobić.
2)To samo masz wg wskazówki
Jerzego−
obliczając miejsce zerowe funkcji ( punkt C=(−7,0), a wsp. punktu A=(0,3) odczytujesz z
wykresu.
27 sty 16:11
ford:
minus przy współczynniku "a" np.
zaznaczasz punkt (0,3), potem 5 w prawo i 2 w dół
zaznaczasz (0,4), potem 2 w prawo i 7 w dół
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
"a" jako liczba całkowita
f(x) = −5x + 2
| | 5 | |
traktujesz to jako f(x) = − |
| x + 2 |
| | 1 | |
zaznaczasz (0,2), potem 1 w prawo i 5 w dół
g(x) = 3x − 7
zaznaczasz (0,−7), potem 1 w prawo i 3 w górę
28 sty 10:54