Znajdź pierwiastki
olk: Znajdź pierwiastki
(−3−x)(3−x)(3−x)+8(3−x)
Moglby ktos wytlumaczyc jak to zrobić?
27 sty 12:32
Jerzy:
Tutaj nie ma równania.
27 sty 12:35
olk: (−3−x)(3−x)(3−x)+8(3−x)=0
27 sty 12:39
Jerzy:
(3 − x)*[(−3 − x)(3 − x) + 8] = 0
(3 − x)*[−(3 + x)((3 − x) + 8] = 0
(3 − x)*[−(9 − x2) + 8] = 0
(3 − x)*[x2 − 9 + 8] = 0
(3 − x)*(x2 − 1) = 0
(3 − x)(x + 1)( x − 1) = 0 ⇔ x = 3 lub x = 1 lub x = −1
27 sty 12:44
olk: Skąd się bierze ta pierwsza linijka?
27 sty 12:49
Jerzy:
Wyłączamy przed nawias (3 − x)
27 sty 12:50