1 | ||
∫ | dx | |
sinx+3cosx+1 |
dt | dt | 1 | 1 | 1 | ||||||
− ∫ | =−∫ | = | ∫( | − | ) dt | |||||
t2−t−2 | (t−2)(t+1) | 3 | t−2 | t+1 |
1 | ||
= | (ln(t−2) − ln(t+1)) | |
3 |
1 | ||
∫ | dx | |
sinx+3cosx+1 |
t2−1 | ||
sin(x)= | ||
t2+1 |
t2−1 | ||
cos(x)=(1− | )t | |
t2+1 |
t2+1−t2+1 | ||
cos(x)=( | )t | |
t2+1 |
2t | ||
cos(x)= | ||
t2+1 |
2t(t2+1)−2t(t2−1) | ||
cos(x)dx= | dt | |
(t2+1)2 |
2t | 2 | ||
cos(x)dx= | dt | ||
t2+1) | (t2+1) |
2t | 2t | 2 | ||
dx= | dt | |||
t2+1 | t2+1) | (t2+1) |
2 | ||
dx= | dt | |
t2+1 |
t2−1 | 6t | t2+1 | ||||
sin(x)+3cos(x)+1= | + | + | ||||
t2+1 | t2+1 | t2+1 |
2t2+6t | ||
sin(x)+3cos(x)+1= | ||
t2+1 |
1 | t2+1 | 2 | |||
∫ | dx=∫ | dt | |||
sin(x)+3cos(x)+1 | 2(t2+3t) | t2+1 |
1 | 1 | |||
∫ | dt=∫ | dt | ||
t2+3t | t(t+3) |
1 | (t+3)−t | |||
= | ∫ | dt | ||
3 | t(t+3) |
1 | 1 | 1 | ||||
= | (∫ | dt−∫ | dt) | |||
3 | t | t+3 |
1 | t | |||
= | ln| | |+C | ||
3 | t+3 |
cos(x) | ||
t= | ||
1−sin(x) |
cos(x)−3sin(x)+3 | ||
t+3= | ||
1−sin(x) |
t | cos(x) | 1−sin(x) | ||
= | ||||
t+3 | 1−sin(x) | cos(x)−3sin(x)+3 |
t | cos(x) | ||
= | |||
t+3 | cos(x)−3sin(x)+3 |
1 | cos(x) | |||
= | ln| | |+C | ||
3 | cos(x)−3sin(x)+3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |