Pomocy :D
greg: z6−1=0 prosze o pomoc w rozwiazaniu tego rowniania nie mam pojecia jak sie do tego zabrac
23 lut 22:43
ORZEŁ: z6−1= (z3−1)(z3+1)=
i teraz masz wzory na sume i różnice sześcianów
23 lut 22:47
miki:
korzystasz ze wzoru a
3 −b
3=( a−b)(a
2+ab+b
2)
1) sposób: ( warto go znać

z
6−1= ( z
2−1)( z
4+z2 +1) = ( z−1)(z+1)( z
4+z +1)
więc równanie ma postać
( z−1)(z+1)(z
4+z
2+1)=0
z= 1 v z= −1 , bo w trzecim nawiasie Δ<0 −−−brak rozwiązań w zb. R
2) sposób prostszy

z
6= 1
z=
6√1 v z= −
6√1
z= 1 v z = −1
23 lut 22:51
greg: ok wielkie dzieki czyli to sie rozwiazuje normalnie
23 lut 22:51
greg: o wlasnie poszukiwalem tego drugiego sposobu a cos ze zespolonych ogarniacie ?
23 lut 22:52