Punkt A = (–2, –6) jest wierzchołkiem równoległoboku ABCD
rafałek: Punkt A = (–2, –6) jest wierzchołkiem równoległoboku ABCD (AB || CD), którego bok AB zawarty
jest w prostej k o równaniu x – 2y – 10 = 0. Przekątna BD tego równoległoboku jest prostopadła
do jego podstawy AB, a wierzchołek C ma współrzędne C = (10, 14) (zobacz rysunek
https://imgur.com/undefined ).
Oblicz pole powierzchni równoległoboku ABCD i współrzędne wierzchołka D.
26 sty 23:37
salamandra: Też mnie zastanawia odpowiedź do tego zadania, czy przypadkiem nie jest tu za mało danych:
Zacząłem tak:
A(−2,6)
AB leży na prostej k: x−2y−10 = 0
| | 1 | |
CD jest do niej równoległa, więc a= |
| |
| | 2 | |
C(10,14)
b=−9
BD: y=−2x+b
I dalej jak wyliczyć b, bez współrzędnych B i D?
Jedyne co mogę jeszcze z tych danych wyliczyć to długość przekątnej AC
27 sty 14:48
ite: Przekątne równoległoboku przecinają się w połowach.
27 sty 15:05
salamandra: To wiem, ale wynika cos z tego?
27 sty 15:10
salamandra: Aha, że środek przekątnej AC, to punkt który leży również na BD?
27 sty 15:23
ite: o tak : )
27 sty 15:27
salamandra: W związku z tym
| | xa+xc | | ya+yc | | −2+10 | | 6+14 | |
S( |
| , |
| ) = ( |
| , |
| ) = (4,10) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
BD: y= −2x+b
10=−2*4+b
b=18
y=−2x+18
Punkt przecięcia prostej CD i BD da nam współrzędne D:
x= 10,8
y= 3,6
D(10,8; 3,6)
Dziwne liczby, dlatego zanim przystąpię do liczenia pola spytam czy ok?
27 sty 15:35
a@b:
S(4,4)
27 sty 15:40
ite: S=(4,4)
druga współrzędna pkt A to (−6)
27 sty 15:40
salamandra: Dlaczego tak?
27 sty 15:41
salamandra: Nieważne.... i tu, i w zeszycie zapisałem 6...
27 sty 15:41
27 sty 15:41
salamandra: To od nowa:
AB: k: x−2y−10 = 0
−2y=−x+10
y= U[1}{2}x−5
C(10,14)
14=5−b
b=−9
BD: y= −2x+b
S=(4,4)
BD: y=−2x+b
4=−8+b
b=12
y=−2x+12
x= 8,4
−2*8,4+12 = y
−16,8+12 = y
y=−4,8
D(8,4; −4,8)
Teraz dobrze?
27 sty 15:46
ite: wg geogebry D=(1,2; 9,6) i B=(6,8; −1,6)
może ktoś jeszcze sprawdzi, bo ja już nie dam rady
27 sty 16:09
salamandra: No to B mam dobrze, ale D nie wiem gdzie błąd
27 sty 16:13
Mila:

A = (–2, –6) jest wierzchołkiem równoległoboku ABCD (AB || CD), którego bok AB zawarty
jest w prostej k o równaniu x – 2y – 10 = 0. Przekątna BD tego równoległoboku jest prostopadła
do jego podstawy AB, a wierzchołek C ma współrzędne C = (10, 14).
Oblicz pole powierzchni równoległoboku ABCD i współrzędne wierzchołka D.
1) środek AC:
S=(4,4)
DB⊥k i S∊prostej DB
k: x – 2y – 10 = 0
DB: 2x+y+D=0 i 2*4+4+D=0⇔D=−12
2x+y−12=0⇔ y=−2x+12
B− Punkt przecięcia prostych k i p
y=−1.6
B=(6.8, −1,6)
2) Przekątne dzielą się na połowy
BS
→=[4−6.8,4+1.6]=[−2.8,5.6]
S=(4,4)→T
[[−2.8,5.6]⇒D=(4−2.8,4+5.6)
D=(1.2,9.6)
================
27 sty 16:53
salamandra: Wytlumaczylabys dlaczego współrzędne D liczysz za pomocą wektorow? Czyli nie można zrobić tak
jak ja, czyli punkt przecięcia prostej CD I BD?
27 sty 17:00
Mila:
Możesz tak zrobić, ale wektorami dla mnie prościej.
BD: y=−2x+12
Prosta CD:
x−2y+D=0 i 10−28+D=0⇔D=18
x−2y+18=0
x−2*(−2x+12)+18=0
x+4x−24+18=0
5x=6
y=9.6
Masz więcej obliczeń.
27 sty 17:14
salamandra: Dlaczego z postaci kierunkowej to nie wychodzi?
27 sty 17:15
salamandra: | | 1 | |
ok, już chyba wiem− napisałem l: CD: y= |
| x−b |
| | 2 | |
27 sty 17:16
salamandra: | | 1 | |
Tak, dokładnie, powinno być y= |
| x+9 a nie −9 |
| | 2 | |
27 sty 17:20
Mila:
27 sty 17:21
salamandra: A jak wyznaczyć pole? Ja planowałem policzyć długości przekątnych, następnie z połowy ich
części i podstawy AB wyznaczyć trójkąt i z tw. cosinusów obliczyć kąt między przekątynymi i ze
27 sty 17:21
salamandra:
27 sty 17:23
salamandra: I sposób
AB = x−2y−10=0
C = (10,14)
| | |1*10+(−2)*14−10| | | 28 | | 28√5 | |
d= |
| = |
| = |
| |
| | √12+(−2)2 | | √5 | | 5 | |
d=h
| | 22√5 | |
|AB|= |
| , bo |AB| = √(345+2)2+(−85+6)2 |
| | 5 | |
| | 22√5 | | 28√5 | | 616 | |
P = |
| * |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
27 sty 19:10
Mila:
Dobrze
27 sty 19:48
salamandra: Z Tw. cosinusów
| 1 | |
| d1 (bok trójkąta ABS) = |AS| = 2√34 |
| 2 | |
| | 22√5 | | 14√5 | | 14√5 | |
( |
| )2 = (2√34)2+( |
| )2−2*2√34* |
| *cosα |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
| 484*5 | | 980 | | 56√170 | |
| = 136+ |
| − |
| *cosα |
| 25 | | 25 | | 5 | |
| 484 | | 980 | | 56√170 | |
| −136− |
| = − |
| *cosα |
| 5 | | 25 | | 5 | |
| −392 | | 56√170 | | 56√170 | |
| = − |
| *cosα / : − |
| |
| 5 | | 5 | | 5 | |
cos
2α+sin
2α = 1
| | 11√170 | |
kąt ostry lub rozwarty więc sinus dodatni: sinα = |
| |
| | 170 | |
| | 1 | | 1 | | 28√5 | | 11√170 | | 616 | |
P równoległoboku: |
| *d1*d2*sinα = |
| *4√34* |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 5 | | 170 | | 5 | |
27 sty 20:52
salamandra: kąt ostry lub z przedziału (90;180)*
27 sty 20:52
Mila:
Dałam sposób z wektorami i wyznacznikiem, rozwiąż
27 sty 20:56
Mila:
Sposób z kątem jest długi i czasochłonny.
27 sty 20:57
salamandra: Wiem ze czasochłonny ale zanim mi nie podpowiedziałas z tą wysokością to nie miałem innego
pomysłu
27 sty 21:10
salamandra: Mogę jakąś lekturę do tych wektorow i wyznacznika? Bo wektory są mi prawie kompletnie obce
27 sty 21:12
27 sty 21:21
salamandra: | | 44 | | 22 | | 16 | | 78 | |
Czyli wektor AB to [ |
| , |
| ] i AD to [ |
| , |
| ]? |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
27 sty 21:46
Mila:
Tak:
det(..)
| | 44 | | 78 | | 22 | | 16 | | 616 | |
P=| |
| * |
| − |
| * |
| |= |
| =123,2 |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
Lepiej liczyć na dziesiętnych.
27 sty 21:58
Mila:

Jeśli A i B są punktami kratowymi to możesz odczytać wsp. z rysunku.
A=(−1,−1), B=(3,2)
AB
→=[4, 3]
Z obliczeń:
AB
→=[3−(−1),2−(−1)]=[4,3]
CD
→=[3,−2]
Podaj współrzędne EF
→
27 sty 22:05
salamandra: EF=[−3, −4]?
27 sty 22:27
Mila:

No i pięknie.
Wyznacz wierzchołek D równoległoboku ABCD . ( sposób z wektorami)
Oblicz pole równoległoboku.
27 sty 22:33
salamandra: B(3,−2)
C(5,1)
wektor BC −> = [2, 3]
więc wektor AD musi być taki sam jako że są równoległe
A(−2,−1)
AD−> = [Xd+2, Yd+1] = [2,3]
więc D(0,2)
Pole:
W=a*d−c*d
wektor AB−> = [5, −1]
wektor AD−> = [2,3]
W= 5*3−2*3= 15−6 = 9
27 sty 22:51
salamandra: Poprawka:
W= a*d−b*c (nie wiem czy sugerować się Twoim zapisem z 21:58 czy 18:18)?
27 sty 22:57
Mila:

Zapis :
A=(−2,−1)→[2,3]⇒D=(−2+2,−1+3)=(0,2)
D=(0,2)
AB
→=[5, −1]
AD
→=[2,3]
W=|5*3−(−1)*2|=15+2=17
Pole równoległoboku w układzie współrzędnych
P=17
27 sty 23:11
salamandra: Czyli W= a*d−b*c ok

W ogóle ten wzór na pole to jest jakiś uniwersalny rozumiem? Na dowolny czworokąt?
27 sty 23:13
Mila:
Przepraszam, miałam tam literówki

1) wsp. AB→=[a,b], AD→[c,d]
Wyznacznik:
a b
c d
W=a*d−bc
P▱=|ad−bc|
27 sty 23:14
Mila:
Ogólny wzór jest na pole Δ.
| | 1 | |
PΔ= |
| |w| , wyznacznik jak 23:14. |
| | 2 | |
| | 1 | |
Dla równoległoboku bez ( |
| ) bo przekątna dzieli równoległobok na dwa Δ o równych polach. |
| | 2 | |
27 sty 23:19
salamandra: Dzięki, warto znać
28 sty 00:31