Funkcja kwadratowa f przyjmuje wartość największą równą 4 i
olgaa: Funkcja kwadratowa f przyjmuje wartość największą równą 4 i ma dwa miejsca zerowe równe 2 i 6.
Parabola będąca wykresem funkcji kwadratowej g, ma wierzchołek w punkcie należącym do wykresu
funkcji f i przechodzi przez wierzchołek paraboli będącej wykresem funkcji kwadratowej f
(zobacz rysunek
https://imgur.com/mpy0Y58 ). Wyznacz wzór funkcji g w postaci ogólnej.
Eta:
| | 2+6 | |
xw=p= |
| =4 , yw=q=4 to Wf(4,4) |
| | 2 | |
f(x)=a(x−2)(x−6) i W(4,4)
4=a(4−2)(4−6) ⇒ a= −1
f(x)=−(x−2)(x−6)
W
g (1, f(1)) = (1,−5)
to g(x)=a(x−1)
2−5 i przechodzi przez W
f(4,4)
to 4=a(4−1)
2−5 ⇒ a=1
g(x)= (x−1)
2−5
g(x)= x
2−2x−4
==============