ciąg
olgaa: Trzy liczby całkowite a, b i c, są ważnymi latami w historii Polski i tworzą w podanej
kolejności trzywyrazowy ciąg liczbowy (a, b, c). Jeśli drugą z tych liczb powiększymy o 32, to
otrzymamy trzywyrazowy ciąg arytmetyczny (dn), którego suma wyrazów jest równa 4326. Jeżeli
wyrazy ciągu (dn) pomniejszymy odpowiednio: pierwszy o 966, drugi o 150% tej liczby, trzeci o
200% tej liczby, to otrzymane liczby w podanej kolejności utworzą trzywyrazowy ciąg
arytmetyczny o różnicy –7. Wyznacz liczby a, b i c.
26 sty 23:24
Pytający:
(dn) = (a, b + 32, c) // ciąg arytmetyczny
⇒
a + c = 2(b + 32)
a + (b + 32) + c = 4326 // z treści
stąd:
3(b + 32) = 4326
b = 1410
(a − 966) + (−7) = (b + 32) − 150% * 966 // z treści
a − 966 − 7 = (1410 + 32) − 1449
a = 966
c = 2(b + 32) − a = 2(1410 + 32) − 966 = 1918
27 sty 00:38