Równanie
Szkolniak: Wyznacz wszystkie liczby rzeczywiste spełniające równanie: (5−x)x3−4x2+x+6=1
x3−4x2+x+6=(x+1)(x−2)(x−3)
(5−x)(x+1)(x−2)(x−3)=(5−x)0 ⇔ (x+1)(x−2)(x−3)=0 ⇔ x∊{−1,2,3}
Jest okej?
26 sty 22:43
Saizou :
a co gdyby x=4
26 sty 22:44
Szkolniak: Racja, coś tak czułem że pominąłem jakąś ewentualność, dzięki
26 sty 22:56
Saizou : Mamy przypadki
a0, 1n oraz (−1)2n
zobacz co się dzieje dla x=6
26 sty 23:12
Mila:
5−x=1 i wtedy wykładnik dowolny.
26 sty 23:12
Szkolniak: dla x=6 potęga parzysta, więc też pasuje, dzięki ponownie
27 sty 00:13
Saizou : I jeszcze x=5
27 sty 08:11
Bleee:
Tu już lekko przesadziłeś. 0a>0 = 0 ≠ 1
27 sty 08:39
Saizou :
Racja, wcześnie było i ubzdurałem sobie że wynik ma być 0
27 sty 08:56