równanie
tomek: rozwiazaniem rownania 3x=2+x
√5 jest
23 lut 22:43
miki:
3x−x
√5= 2
x( 3−
√5)= 2
| | 2 | |
x= |
| = .......... usuń niewymierność i dokończ |
| | 3−√5 | |
23 lut 22:45
tomek: dzieki tylko nie za bardzo mi to chce wyjsc mozesz mi pomoc:(
23 lut 22:53
miki:
Eeee tam
| | 2(3+√5) | | 2(3+√5) | |
x= |
| = |
| = 12( 3+√5) |
| | (3−√5)(3+√5) | | 9 −5 | |
23 lut 22:56
tomek: dzieki

a mozesz mi powiedziec jeszcze to liczba wymierna jest : (
√3−
√2)
2
(1/1−
√2)
2 √2/3
√8 2
1/2*2
2 i uzasadnic .... ?
23 lut 23:03
tomek: bład w 3 przykladzie jest 21/2*22 czyli 2 do potego 1/2
23 lut 23:04
Julek:
3x = 2 +
√5x
(3 −
√5)x = 2
23 lut 23:37
miki:
I co to ma być drogi
Julku
przecież , to ten sam wynik , który ja podałam
23 lut 23:39
Julek:
Rozumiem, ale przy tak elementarnym zadaniu i zamieszaniu jakie tutaj zapadło (7 odpowiedzi)
nie czytałem reszty postów tylko rozwiązałem
24 lut 00:02