Wykazanie, że suma długości kątów = 90 stopni
Kamil:

W trójkącie ostrokątnym ABC poprowadzono wysokości BD i CE. Wykaż, że
|∡ABC| + |∡BDE| = 90
o .
Mało danych w tym zadaniu i nic nie wymyśliłem. Będę wdzięczny za podpowiedź.
26 sty 21:27
an:

Mówi Ci to coś
26 sty 22:23
Mila:

Suma
miar kątów.!
|∡ABC| + |∡BDE| =? 90
o .
1) ΔDEF− trójkąt spodkowy ( poczytaj o tym na deltami.edu)
wysokości AF,BD,CF są dwusiecznymi kątów wewnętrznych ΔDEF
Na każdym z czworokątów:
AESD, EBFS, CDSF można opisać okrąg ( sumy miar kątów przeciwległych są równe 189
o)
Z tego wynika równość odpowiednich kątów wpisanych opartych na tym samym łuku.
Zaznaczyłam środki okręgów, zrób rysunek, to zobaczysz .
2d+2f+2e=180
o
d+e+f=90
o
cnw.
Zrobiłam rysunek, ale mało jest czytelny.
Jeśli sobie nie poradzisz , to jutro zrobię rysunek.
26 sty 23:01
Mila:
Może inny sposób ktoś dzisiaj poda.
Widzę, że an podała jeszcze inną propozycję, też z okręgiem.
26 sty 23:04
Kamil:

Oczywiście, że suma miar kątów. Głupi błąd.
Zapisałem taki dowód, ale nie wiem czy zrobiłem to dobrze. Gdyby ktoś mógł napisać czy na
maturze byłoby to dobre rozwiązanie to byłbym wdzięczny

Dowód:
L1=2πr * 180
o/360
o=2πr*1/2=πr=L2
Łuk L2 to 1/2 długości całego okręgu.
|∡BDE| oparty jest o część łuku L2 gdzie długość części łuku L2, na której oparty jest |∡BDE|
równa jest πr*α/180
o.
|∡EBC|=|∡ABC|
|∡EBC| oparty jest o część łuku L2 gdzie długość części łuku L2, na której oparty jest |∡EBC|
równa jest πr*180
o−α/180
o.
Suma długości łuków, na których oparte są 2 powyższe kąty:
πr*α/180
o+πr*180−α/180
o=πrα+180πr−πrα/180
o=180πr/180
o=πr=L2 ==> Kąt |∡EBC|+|∡BDE| jest
oparty o łuk będący 1/2 całego okręgu ==> Skoro |∡EBC|=|∡ABC| to |∡ABC|+|∡BDE|=90
o c.n.u
27 sty 21:05
Mila:

1) Szukasz kątów wpisanych na tym samym łuku.
kąty ∡EDB i ∡ECB są oparte na tym samym łuku EB , zatem są równe.
δ+β=90
o
Koniec
27 sty 21:40
Mila:
Podziękuj
an
27 sty 21:42
Kamil: Ehh... Rysunek źle zrobiłem.

Na rysunku an widać, że punkt E należy do okręgu opisanego.
Poprawię później rysunek jeśli ten dowód okaże się prawidłowy
27 sty 21:43
Kamil: Dziękuję!
27 sty 21:44
Kamil: Korzystając z okazji zadam pytanie odnośnie mojego dowodu. Czy mogę zawierać w dowodach
twierdzenie właśnie takie, że suma kątów opartych łącznie o 1/2 długości okręgu jest równa
90o czy takie twierdzenie działa tylko dla jednego kąta?
27 sty 21:49
Mila:
Kąt wpisany oparty na półokręgu jest kątem prostym.
albo
Kąt wpisany oparty na średnicy jest kątem prostym.
27 sty 22:06
Kamil:

Nie wiem czy dobrze mnie zrozumiałaś więc zapytam jeszcze raz dla pewności

Tutaj α+β≠90
o,
tak?
27 sty 22:37
Mila:

Ważne, abyś Ty zrozumiał co ja piszę.
1) α+β=90
o bo |∡ C|=90
o i z sumy kątów w Δ⇒ α+β=90
o
∡ C− kąt wpisany oparty na średnicy jest kątem prostym.
2) |∡ D|≠90
o to γ+δ≠90
o
27 sty 22:50
Kamil: Rozumiem

Dziękuję bardzo za pomoc kolejny raz
27 sty 22:57