n(n+2 | ||
Mam za zadanie znaleźć wzór na sumę szeregu ∑n=0 | xn. | |
3n |
(n+1)(n+2) | ||
n(n+2) = (n+1)(n+2) − (n+2) = 2 | − (n+1) − 1 | |
2 |
(n+1)(n+2) | ||
= ∑n=0∞((2 | − (n+1) − 1)(x/3)n) = | |
2 |
|
| |||||||||||||||
= 2∑n=0∞( | (x/3)n) − ∑n=0∞( | (x/3)n) − ∑n=0∞((x/3)n) = | ||||||||||||||
2 | 1 | 1 | ||||
= | − | − | ||||
(1 − x/3)3 | (1 − x/3)2 | 1 − x/3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |