Szeregi
mateusz: Nie jestem pewien swojego wyniku, wydaje mi się że jest zły. Rozwiń funkcje w szereg ∑
Czy mógłby ktoś to rozwiązać?
26 sty 20:46
Mila:
| 1 | |
| =∑(n+1)xn dla n=0 do ∞ |
| (1−x)2 | |
nie wiem czy o to Ci chodzi?
26 sty 21:10
mateusz: Tak o to
26 sty 21:18
mateusz: | | 1 | | 1 | |
Coś mam źle. |
| =( |
| )'=∑(xn)'=∑nxn−1 |
| | (1−x)2 | | 1−x | |
26 sty 21:31
mateusz: Jak robiłaś ten przykład?
26 sty 21:57
Mila:
(∑(n=0 do
∞)x
n)'=
∑(n=1 do ∞)nxn−1=
przeindeksowanie∑(n=0 do
∞)(n+1)x
n
Rozpisujemy:
(1+x+x
2+x
3+...)'=
(0+1*x
0+2x
1+2x
2+4x
3+....)=
(1*x0+2x1+2x2+4x3+....)=
=∑(n=0 do
∞)(n+1)x
n=(1*x
0+2x
1+3*x
2+4x
3+...)
Może
jc lepiej Ci wytłumaczy
26 sty 22:17
mateusz: Czy jeśli zostawiłbym to w postaci ∑nxn−1 od 1 bo dla 0 jest 0 to byłby błąd?
26 sty 22:22
Mila:
Myślę, że nie.
26 sty 23:05